Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

Tá ciste óir i bhfolach i dtalamh Mhicíl Uí Liodáin i naice an locha.

Tá ciste óir i bhfolach i dtalamh Mhichíl Uí Liodáin i naice an locha. Tá sé tuairim sé chéad slat ó'n mbóthar. Sean bean dárbh' ainm Máire Ní Fhloinn a cuir ann é ceithre sgóir bliadhain ó shoin. Fá bhun cloiche atá sé. Gach seachtmhadh bliadhain cídhtear solus ann. Chonnaic fear as an áit dárbh' ainm dó Pádhraig Búrcach cat fiadháin ag rith thart fá bhun na cloiche. Bhí sé ag brionglóid seact noidhche i ndiaidh a chéile go ndeachaidh sé amach ag cuardach an cisde ach gur ionnsuigh an cat é agus gur stroic sé ó na céile é. Bhí faitchíos air a dul amach ar eagla go dtiocfadh an bhrionglóid fíor. Tá sé trí sgóir go leith bliadhain ó coinnic sé an cat go deire. Níor fhéachadh lé na fághail ó shoin.