Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe

Uair amháin dá raibh Dómhnaill Ó Conaill í Sasana casadh fear leis a bhí buadhatha.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    gCo. Chorcaigh." Ní raibh lé déanamh ag an siopadóir annsin acht luach na mbanbh a tabhairt dó
    Sgéal
    Bhí fear i Sasana fadó agus bhí sé i gcruaidh-chás Casadh Domhnaill Ó Chonnaill air agus d'fhiafruigh seisean de céard a bhí air. "Tá" ar seisean "ceithre beithidheach goidthe agus tá an t-airgead ar fad caithte agam. Ní'l fhios agam beó ceard is fearr dhom a dhéanamh". "Ná bíodh faitchíos ort" arsa Domhnaill "oibreochaidh mise i n-aisge dhuit". Annsin thug sé tistiún dó agus dubhairt leis dul isteach i siopa agus péire bróg fághail ar an airgead sin. "Muna sábháilidh sin tú ní'l fhios agam céard is fearr dhuit a dhéanamh." Rinne an fear amhlaidh cé nár thuig sé an sgéal chor ar bith. Ag an gcúirt lá ar na bhárach d'eirigh Dómhnaill agus labhair. "Tá aithne agam-sa ar an bhfear seo" ar seisean "ó chuir tistiún bróga air agus ní fhaca mé aon cheó déanta as bealach aige ó shoin. Tá mé i ndon an mhéid sin a mhionnughadh." "'S dóigh go mba bheag an eadáil é nuair chuir tistiún bróga air. Saortar é." Chuaidh an fear amach saor.
  2. Sean-bhean agus a h-inghean
    Bhí sean-bhean ar an mbaile seo fadó agus bhí bean óg d'inghean aicí. Bhí siad an-tsaidhbhir agus go leor beithidheach agus caorach aca. Mar gheall ar a saidhbhreas bhí go leor fear ag iarradh na mná óige le pósadh. Bhí
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Cáit Nic Allmhúráin