Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí cailín óg teacht abhaile as Meiridca fadó agus nuair a tháinig sí chomh fada le chóbh chuadh sí ar lóistín na hoidhche annsin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fhághaim-se bás anocht na ar maidin i bFlaithis Dé go raibh mo leabaidh". "Bhi daoine ag do doras aréir le tú mharbhughadh ach níl aon uair dá bhfosglaidís an doras nach mbíodh saighduir ag gach coirneal de'n leabaidh. 'Sí an phaidir sin a shábháil thú".
  2. Ball dearg Ó Dómhnaill.
    Bhí beirt fhear ag obair i gCo. Dhúin na nGall uair agus thángadar ar chónra sa talamh. Togadar an clar dí agus connaiceadar fear sinte istig, a claideam le na ais agus sgriob uirtí agus trí buideal ar an taob eile agus sgriob ar ceann aca, Ní raib aon oideacas aca acht fuaireadar duine a leig an sgriob doib. Seard a bí sgriobta ar an gclaideam "Ball Dearg Ó Domnaill" agus ar an mbuideal da dtugtaí braon as gac buideal do go n-eireocad se agus nac bfagfad se Sasanac beo í dTir Conaill
    Togadar ceann de na buidéal amac agus thugadar braon beag dó Leis sin tháinig meanga gáire air. Tugadar braon as an dara buidéal dó agus déirig sé aníos sa grónra. Rug ar a chlaidheamh agus tháinig an-droch ghotha air. Tháinig faitcios air na fir agus nuair a bhí sí claoidhte aríst dhúnadar an chónra aris agus cuireadar é.
        1. foirgnimh
    Cáit Nic Allmhúráin