Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann fadó agus bhí fear ann a bhíodh á bualadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bualadh. Tar éis a báis bhí sé lá ag cúmhdach beithdheach agus casadh dó í. Bhuail sí go millteach é agus caitheadh é iomchar abhaile.
  2. Scéal

Bhí fear ann fadó agus bhí capall aige.

Bhí fear ann fadó agus bhí capall aige. Gach oidhche leageadh sé an capall isteach i ngarradha cómharsan. Bhí buachaill greannmhar ar an bmaile agus bhí fios aige go ndéanadh an fear seo gach oidhche. Chuir sé brailín ar féin agus chuaidh sé amach. Nuair a bhí an fear ag cur isteach an chapaill d'éirigh an taibhse bán amach. D'éirigh an taibhse dubhamach i n-a dhiadh. Do beí seo an diabhal. Ní raibh eaglaar fhear an chapaill roimh cheachtar aca.Dubhairt sé "rith a thaibhse bháin ma bainfidh an taibhse dubh siubal asat"
    Áine Nic Allmhúráin
    10
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe
  3. Scéal

Bhí fear ann fadó ann agus bhí sé an-t-saidhbhir.

Sgéal.
    Bhí fear ann fadó ann agus bhí sé an-t-saidhbhir Níor theastuigh uaidh aon chuid dá cuid airgid a bheith ag a mhac taréis a bháis féin. Lá amháin chuaidh sé féin agus a mhac ag iasgaireacht agus thug sé leis an mála airgid. Nuair a bhíodar ar an doimhneacht chaith sé amach an mála agus chuadar abhaile. Chongbhuigh an mac aireachas ar an áit agus chuaidh sé ann arís leis féin. Dá mhéad deifreach a bhí ar ag dul ann bhí níos mó ná sin air 'á fhágail mar bhí eascun i n-a luige ar an airgead. 'Sé an diabhal a bhí 'á chúmhdach
    Áine Nic Allmhúráin