Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear 'san áit seo fadó agus bhí sé ag lorg oibre.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ann nach raibh ann. Rinne sé ann i ngan fhios dóibh agus chuir sé chlocha suas lei ionnus nach bhfeicfeidís í. Nuair a tháining an fear ag féachaint ar an teach dubhairt sé é. Leagan agus fuinneog a chuir ann. Leag seisean na clocha a bhí leis an bhfuinneoig agus bhí an fear an t-sásta leis. Bhí obair mhaith aige i n-diaidh sin.
  2. Scéal

Bhí fear ann fadó agus ní fásfaidh aon coirce dhó.

Bhí fear ann fadó agus ní fásfadh aon choirce dhó. Chuaigh sé chuig fear-feasa. Dubhairt seiseann leis a bheith i bpáirc an choirce roimh éirigh na gréine agus an chéad rud a casfaidhe leis a choingbhéal. Fuair sé ciarróg agus chur sé isteach i mbosga í agus coingbhuigh sé í. I lár an lae bhí fear de'n bhaile ar iarraidh. Chuaigh a bhean go dtí an fear-feasa. Dubhairt seiseann leí a dhul go dtí n-a leithéid seo d'fhear agus fiafruigh de an bhfuair sé aon rud ag teacht amach as a garrdha coirce agus má fuair é liegeann amach ar an t-sráid. Leig sé amach an chiarróg agus bhí an fear ann ar an bpoinnte.
  3. Scéal

Bhí bean ann fadó agus bhí fear ann a bhíodh á bualadh.

Bhí fear ann fadó agus bhíodh sé ag bualadh a mhná lá amháin bhuail sé go mór í agus nuair a d'eírigh sé ar maidin bhí éadan agus an seomra chomh dubh leis an simléar.