Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear i Sasana fadó agus ba mhaih leis a imeacht go hÉireann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a leithéid [!] seo de rud i n-a shiopa aige. Dubhairt seisean leis gan an cheist sin a fhiafruigh de mar nach raibh rud ar bith a theastochadh o aoinne nach raibh aige. Chuaidh an fear amach agus casadh Domhnai[ll] Ó 'Conaill dó. D'fhiafruigh sé de Dómhnaill céard a b'fheárr dó a dhéanamh. Thug Dómhnaill míle púnt dó agus dubhairt leis míle púnt a cur leis an siopadóir nach raibh an rud a theastuigh uaidh sa siopa aige agus chuir an siopadóir míle punt go raibh. Annsin d'iarr an fearr an rud a bhí uaidh "tabhair dhom lán mo sheóil de ghaoth anoir a sheólfas mo bhád abhaile go h-Éirinn." "Boil, sin rud nach bhfuil agam-sa" ars an siopadóir. Chaith sé míle púnt a thabhairt do'n fhear.
  2. Scéal

Bhí 'sé ina dlighe i n-Éirinn fadó gach duine a dhóghadh chomh luath is a bhéidís trí sgór bliadhain d'aois.

Bhí 'sé i n-a dlighe i n-Éirinn fadó gach duine a dhóghadh chomh luath is a bhéidís trí sgór bliadhain
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom
    Eibhlís Nic Allmhúráin
    14
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe
  3. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag díol beithidheach. Níor thug an ceannuightheoir dó ach luach cuid de na baithidheach. Tháinig Dómhnaull Ó Connnail agus dubhairt leis an gceannuightheóir "cé mheád an ceann"? D'innis an ceannuightheóir luach ceann de na beithidhighibh dhó. "Bhoil" arsa Dómhnaill "ta do cheann díolta agat liiomsa muna bhfuil tú cásta ga beithidhaifh íoc". B'éigin do'n ceannuightheóir na beithidhigh íoc i gceart na an ceann a bheith bainnte de