Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal

Bhí táilliúr ann fadó agus théigheadh sé thart ag déanamh éadaigh.

Bhí táilliúr ann fadó agus theigheadh sé thart ag deánamh éadaigh. Bhí sé i n-a ag an doras lá agus bhí cat ag dul amach is isteach ag deánamh trioblóide. Bhuail sé é agus nuair a bhí sé ag dul abhaile lean an cat é. Chuaidh an fear isteach abhaile agus d'fhan an cat amuigh. D'innis an fear dá bhean céard a tharla agus dubhairt sí leis an seomra chur fá ghlas. Chuaidh an bheirt a chodladh agus d'ith an cat muineál an fhir. Nuair d'eirigh an bhean ar maidin bhí an fear marbh.
    Peadar Ó Ceóinín
    An Tuar Logach, Co. na Gaillimhe
  2. Scéal

Nuair a bhí an Mhaighdean Muire agus Naomh Iósaph ar a dteicheadh casadh beirt bhan dóibh ar an mbóthar.

.......D'iomchair duine acu an leanbh do Mhuire ach ní dhearna an duine eile sin. Nuair a sgaradar leó d'fhiafruigh Muire d'Íosa céard a dhéanfadh sé don bhean a d'iomchair é, agus céard a dhéanfadh sé do'n té nár iomchair é. Dubhairt sé go mbéadh gach duine de muinntir na mná a d'iomchair é caillte roimpi, go mbeidís go léir rompi ag geata na bhFlaitheas agus coinnle in a lámhaí acu, ach an bhean nár iomchair é go mbeidís go léir ina diaidh agus nach mbéadh duine ar bith róimpí le fáilte a chur róimpí
    Eibhlín Nic Allmhúráin
    An Chloch Bhreac Uachtair, Co. na Gaillimhe