Scoil: Driseachán (uimhir rolla 16647)

Driseachán, Co. na Gaillimhe
Nora Ní Mhaolchaoin

1. Scéal (ar lean)

Bhí beirt ann faó darbh ainm Seán agus Máire.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Thosuigh an doras ag tuitim agus tháing faitchíos ar na gaduidhbhibh agus ritheadar agus d’fágadar an t-airgead I n-a ndiaidh. Bhí an t-airgead ag Seán agus Máire agus bhí saoghal saidhbhir sáthach ariamh ó shoin aca.
  2. Scéal

Bhí fearr ann fadó dárbh ainm Riocard an Mhavae Guirm.

Bhí fear ann fadó dárbh ainm Riocard an Mhaide Guirm. bhí sé ag rádh go raibh sé an-bhocht, gan teachná airgead aige. Chodluigheadh sé amuigh. Ós rud go mbíodh sé ag tóruigheacht i gcóinnuidhe bhí na daoine tuirseach de fá cheann tamaill agus mar sin is minic a d'imitgihgheadh sé folamh.
  3. Scéal

Bhí cailín an-bhocht ann uair amháin.

Bhí cailín an-bhocht ann uair amháin. Chuaigh sí ar aimsir agus fuair sí ceithre sgilleacha sa t-seachtain mar phágh. Níor cheannaigh sí aon rud dí féin ach thug sí an t-airgead do t-sagart le Aifreann a léigeadh as son na marbh. Oídhche amháin bhí sí ag brionglóid gur ar son na n-anam ba mhó péin be cheart na h-Aifrinn a chur suas. Lá amháin bhí sí ag tóruigheacht teach a bfuigheadg tuilleadh págh. Casadh fear leí agus d’fhiafruaigh sé dí cá raibh a trial. D’innis sí a sgéal dó agus dubhairt sé leí gur bí a thóg é féin as Purgadóir.
    Cáit Ní Briain