School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (continued from previous page)
    agus an fhad is bhí sí cromthaí nár tharraing an Seoigheach sgian as a phóca agus thosuigh ag gearradh an rópa. Annsin céard a dhéanfadh sé acht sonnc a chur inntí agus í a chaitheamh sa abhann agus d’imthigh sí go tóin.
    Bhí a anam ag an bhfear bocht aríst agus theann sé leis ar a bhóthar. Bhí sé ag imtheacht leis agus ag imtheacht leis agus ag síor imtheacht go dtáinig sé chuig teach eile. Acht céard a bheadh sgriobhtha taobh amuigh air acht “Sir John Murder”: “Dona go leor” adeir se acht bhí ocras air agus isteach leis.
    Ní haon doicheall a bhí aca roimhe fairíor acht fíor chaoin fáilte. Cuireadh ag an mbord é agus tugadh togha béile dhó. Annsin nuair tháinig sé in am codalta dubhradh leis go gcaithfeadh sé dul a chodhladh sa leabhaidh taobh istigh den mac. Chuaidh sé a chodhladh ceart go leor acht bhí droch ionntaoibh as ? a’ tighe aige. Luigh sé faoi na plodanna agus leig sé air bheith in a chodhladh.
    “Meas tú” adeir bean a tighe le’n a fear réis tamaill “bhfuil sé sin in a chodhladh”. “Is dócha go bhfuil” adeir an fear. “Tá airgead aige” adeir sí “agus” caithfimid é a mharbhú”. “A céan dochar atá déanta ag an gcréatur orainn” adeir an fear “ní ceart dúinn é a mharbhúghadh”. “Ara éist do bhéal a spriosán” adeir sí agus d’éist sé. Nuair a d’airigh mo duine ag tigheacht í
    AT0327: The Children and the Ogre
    AT1115: Attempted Murder with Hatchet