School: Seanafarachán (roll number 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (continued from previous page)
    i ngeall ar a chreideamh. Bhí go maith. Nuair a bhí na dearbhrathracha tamall i nGaillimh thug siad aghaidh ar an Alban. Ghaibh an rí an triúr agus chaith sé i bpriosún iad féin agus a lucht leanamhna. Bhíodar le hiad a chuir chun bháis acht nuair a thug sé fá deara an éalaing a bhí ar an naomh ghlac sé truaighe dó agus thug sé cead a chinn dó an chreideamh a mhúnadh ann ón lá sin amach.
    Loch Na Fuaidhche.
    Bhí fear in a chómhnaidhe san áit seo uair amáin dár b'ainm Fuaidh (Foy) agus treabh leis. Thárla troid eatorra ag cnoc in aice na haille duibhe annseo. B'é Fuaidh an fear a'b'fearr a bhí sa troid acht marbhuighead é agus cuireadh é faoi charraig mhóir annseo. Ón lá sin i leith tugtar Loch Na Fuaidhche mar ainm ar an áit.
    Seán Mac an Ríogh
    Múinteoir