Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus gan seasamh a dhéanamh. Rinneadar sin agus d'imthigh an charraig in a splindreacha agus deirmse leat nár mhór dóbhtha an luathas a bhí ionnta.
    Ba é buachaill annsin an fear ba mhisneamhla ar domhan agus chuaidh sé abhaile is bhí sé saidhbhir sáthach uaidh sin amach.
  2. An Fear Agus Na Ciseáin.
    Bhí fear agus bean ann fadó agus bhíodar an-bhocht. Bhí an bhean an slachtmhar. Annsin bhíodh captaoin ag teacht ar chuairt chuca go minic nuair a thagadh sé chun cuain. Lá amháin dubhairt sé leóbh teacht amac, leis an tráthnóna a chaitheamh agus chuaidh.
    Nuair a bhí siad teannta amach sa bhfairrge d'iarr an captaoin ar a' bhfear seo cia b'fearr leis é a chaitheamh amach ar a' bhfairrge nó a leigint amach ar phlannc. Dubhairt an fear go mbfearr leis dul ar phlannc agus d'imthigh sé leis mar sin. Ag iarraidh déanamh mór leis an mnaoi a bhí an captaoin agus sin é an fáth gur chaith sé an fear amach ar phlainnc.
    Bhí an fear ar an bplannc ag imtheacht nó go dtáinig sé go dtí oileán. Chuaidh sé isteach ar an oileán agus ní raibh dada le nithe aige acht ag ithe toradh, ubhla agus oráistí agus go leór leór eile mar sin. Ní
    Máire Seoighe
    Tamhnaigh an Lín, Co. na Gaillimhe