Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Flaitheas. D'fiafruigh sé dhó annsin an leigfeadh sé féin ann. Dubhairt sé go leigfeadh mar go bhféadfadh sé féin dul ann an lá in a dhiaidh.
    Annsin chuaidh an fear sa mála. Thiomáin an dearbhráthar bocht na ba, na caoirigh agus an capall a bhí ag an fear sé abhaile. Bhí an driothár bocht ag ceistiúghadh na gcaorach nuair a tháinig an driothar saidhbhir air. D'fiafruigh sé dhó cá bhfuair sé an t-eallach agus dubhairt sé go raibh aonach i bpolltaí lábán, agus go bhfuair sé ann iad in aisce.
    "Meas tú, dá gcuirfeá mise síos ann" ars an driothár saidhbhir "an bfhuighinn an méid sin gan tada". "Níl fhios agam" adeir an driothár bocht "Níl mise dhá rádh leat" Maidin lae 'na bháraigh chuaidh an driothár saidhbhir sa mála agus chroch an driothár bocht ar an gcapall é nó go ndeachaidh sé go dtí polltaoi lábán. Chaith sé isteach é agus chuaidh sé síos go tóin ar an bpoinnte. Tháinig an driothar bocht abhaile agus bhí sé saidhbhir sáthach uaidh sin amach.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    AT1539: Cleverness and Gullibility