Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síos sa seomra chug fear a tighe agus bhí sé in a dhúiseacht sa leabaidh. "Cé caoi bhfuil tú indiú" adeir an fear. "An bhealach céadna is bhí mé inde" adeir sé.
    Chuaidh an fear amach an doras. Druid sé an doras agus d'imthigh abhaile. Maidin an lae dár gcionn tháinig sé arais chuig an fear arís. Tháinig sé isteach sa teach aige. Chuaidh sé isteach sa seomra aige agus dubhairt sé na focla céadhna leis is dubhairt an lá roimhe. "Ó tá mé gar ó caillte anois" adeir sé. "Tháinig an bás ar mo thóir aréir" adeir sé "agus go maithidh Dia dhom anois." "Tháinig an bás aréir" adeir sé. "Sheas sé i lár an urláir" agus chuir an fear a cloigeann isteach faoi an éadach le faitchíos.
    Dhearc sé amach ar deireadh agus bhí an fear ann i gcómhnuidhe. Bhí an fear a bhí sa leabaidh ar crith leis an bhfaitchiós. "Mise an bás" adeir an fear a bhí ar an urlár agus "Bí ido thost". Scannruigh sé ar fad annsin. Séard a bhí sa fear seo gaduidhe agus bhí sé ag iarraidh gach rud a bhí sa siopa aige a ghoid. Agus bhí fhios aige go raibh an fear ar a leabaidh.
    Tháinig an fear ceart isteach sa teach chuige agus chuaidh sé síos sa seomra agus adeir sé "Cé chaoi bhfuil tú indiú?" "Nár táinig an bás ar mo thóir aréir" adeir sé leis an bhfear. "Tá mé ar na poinntí deiridh anois" adeir sé. "Acht" ars an fear "cén saghas fir atá amuigh sa ngáirdín agus a bhfuil do sgeana agus do chuir spúnógaí
      1. daoine
    Eibhlín Breathnach