Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'osgail tháinic an oiread mná isteach agus abhí an teachín indhon a chounneál. Núair abhí síád píosa sníomh agus a cárdail d'fhíafruigh duine aca dhí an raibh píopa tobach aicí. Níl a deir an bhean. Thug duine eile aca píosa airgid dhí agus d'órduigh dhí a dhul ina lútud seó de siopa. Cár casadh isteach í ach in Al na gCreidhe. Bhí marbhán istigh rompí ann. D'fhiáfruigh duinne dhá raibh istigh cé nígheadh is cé fhlanfadh é seó, Cé níghfeadh is cé f]ghlanfadh é ach Sadhbh Ní Shúilleabháin. Deamhan an níghfeadh Sadhbh Ní Shúilleabháin é adeir duine eile.
    Dfanadar mar sin ghur ghlaoidh an cóileach. Is annsin a deir duine aca bhí b uideach, dhá stiocfá abhaile ag na mná leis an tóbach abhí tú réidh.
    Teara abhaile anois,, agus ná bí chómh h-éasga arít. Núair a chúaidh sí abhaile bhí úirlisí an tíghe uilig bríste rompa. Níor
    Mícheál Ó Domhnaill
    An Caorán Beag, Co. na Gaillimhe