School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. Is breac beag cruin citeach is eadh an Cú Mura. Níl mórán air da shubhleá san nach bhfeicfheá ceann aca greamuighthe isteach leis an áill go mór mór aít a mbiónn an taoile ag sleasaíl isteach agus amach. Tá cineál eite mór laídir ag dul amach a a tuobhanna. Tá gob ortha din éhómh geár lé béal sáibh. Tá siad mór, fada geár agus go deinimh níor mhaith dhuir do chois nó dho láimh a leagán anúas ortha sin. Da mbeidhtá ag siubhal leis an gcladach is minis a dfeicfeá lócáin beaga thuas i mbárr an achladaigh agus is minic a dfeicfeá go leór aca greamughthe thíos ar thóin an phuill. Bíonn go leór blaosgaín portháin glasa agus blaos. gacaí faochain tarnuighthe isteach acu uca fhéin. Is Is doighe gurabh iad sin an bhiadh a bhios siad a ithe ó mhaidin go bh oidhche. Dá mbéarfheá ar cheann aca i do láim agus an é a bhualadh faoí