Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuireann sé na h-eiteí móra atá air suas trid an gcurrach. Ní'l fhios cé'n sgríos a dheanánn na beithidhigh séo ar na cuanta nuair a theagann siad isteach ionnta. Iosann siad agus mabhuigheann siad na h-éisc a chastar na mbealach. Is minich a dheanann siad sgríós ar líón nuair a chastar orra í. D'íosfadh siad na h-éisc agus stroichidhis an lion.
  2. Is breach an mhór é an siórc. Ní ar a chloigeann atá a béal chor ar bith acht píosa síor faoí na smigh. Leanann sé soitigí fairrge ó Mheiracha, go dtí an taobh síor dó Éirinn. Tá sé chomh mór is go n-íósfadh sé duine de phlaic amháin. Táínig ceann marbh acha isteach i gCuan an Fhir-Mhoir fadó. Bhí sé comh mór agus dá bhfagfaidhe ann é go lobhfadh sé ní sheasfadh na daoine. Tháínig daoine as gach ceáird
    Colm Mac Donnchadha