Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

Ar an leathanach seo

1. Breac beag leathan ar nós an bhréam isteadh an bólié. Is i néinoigh leis na bréams a bheirtear ortha, agus is corr ceánn a gheibhtear an uair sin féin. Ní déanann muintir na tíre seo aon úsáid mhór dó, acht amháin nuair a bheireann siad ar, itheann siad é. Siad na héise iad is lúgha a mbeirtear ortha.
  2. Is breach an mór an Míol Mór. Teag-ann sé isteach ins na cuanta in diaid mangaigh. Dáth dubh a bhíonn air agus bíonn sé ag dul tar timhceall nuair a bíonn sé ag snamh. Tá sé níos mó ná currach. Is ronidha uair a báthann sé daoine a bhíos i gcurrach. Sé an chaoí a n-éirigheann sé anios agus