Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sórt cuisle ann agus tagann a cuid fola nuair a chuirtear an tsleágh tríd. Nuair a airigheann sé é féin i bhfostodh oibríonn sé agus greadann leis go tóin an phoill. Scaoiltear leis an téad nó go stopann sé. Má bhíonn ceann mór ann gearrtar an téad agus cuirtear buaidhe mór nó barraile ar an rópa agus scaoiltear leis nó go mbionn a chuid fola tagtha. Is ar dhéanamh na muice mara agus an míol mór atá an liamhán gréine. Tá dhá eite suas as a dhroim, ceann i lár a dhroma agus ceann eile os cionn a eireabaill. Baintear úsáid as le h-aghaidh ola.
    Colm Ó Flaithbhearthaigh
    28 Samhain 38.