Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Is breac é an smugairle róin nach bhfuil fhios ag aon duine cá gcomh nuigheann sé. Is ionduail gur isteach in aice na trágha a chothuigheann sé. Is ins an bhfóghmhar a bhíos sé in an shéasúr. Nuair a bhíos sé in an shéasúr éirigheann sé idir dhá uisge. Lá breagh sa bhfoghmhar ní iongantas ar bith na céadta aca bheith le feiceál annseo agus ansiúd ar an trágha. Ní breac é an smugairle róin an ndéantar aon úsáid dhe le haghaidh nigh ar bith. Ar an áibhar sin ní thóigtear iad. Níl aon iosamhlacht ag an smugairle róin le aon breac eile sa bhfairrge.
  2. Ní bhíonn aon gean ag na hiasgairí ar an bportán glas. Ní bhíonn aon úsáid dhá dhéanadh dhé ach le haghad baoite ballach agus pota gliomach faoi chlocha nuair a bhíos sé in a thráigh a faightear iad. Is breac é an portán glas atá an olc. Ionsuigheann sé gach baoite eile. Bíonn gráin ag na hiasgairí ar ma comhnuigheann sé in áiteacha salacha. Is minic go sgaipeann portáin ghlasa a hithtear tinneas. Is ar a leath-taobh a shnámhas an portán ar nó go leor eile. Is maith an siubhalaidhe é an portán freisin. Athruigheann an portán a bfaosc nuair a bhíos
    Páraic Ó Cúaláin