Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

Ar an leathanach seo

1. Ní mórán usáide a déantar don chloigeann cruachán i n-áir ar bith. Ins an gcladach faoí na clocha is feárr leis cothú agus nuair a thagann an caoille tuille tagann sé amach ag soláthar dhó fhéin. Sé an faotha agus an ribe toibus an baoite is feárr leis.
    Ní chuireann na h-iasc aire tharais sin de shuim ann lé iascach. Ach is minic gur gasuir a bhíonns dhá iascach mar chaitheamh aimsire. Is ón gcarraig a dhéantar iascach ar an gCloigeann cruachán.
    An fhladháin é go bhreach chomh beag leis. Tá dhá cineál aca ann an ceann glas agus an ceann donn. Sé an ceánn glas
    Donnchadha Mac Donnchadha