School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    eochrasach amháin dhíobh. Tá dí chomh hoilbhéasach sin go rachadh sí ag troid le gach breach ins an abhainn. Tá sí indhon coinneál a snámh ar an talamh an fhas is sheasadh ramalat a tá uirrthe gan tiormú. Ó Mhárta go D' Foghmhair a bhí sí in a shéasúr agus o Nodhlaig go dtí an Fhél Bríghde a bhíos an eascú ag sceiteach. Bíonn an tóir ar an eascú fairrge nuair a bhíos sí tirm. Tá daoine ann a gheobhadh bás sul a mblaisfeadh siad dhe.
  2. Ceánn de'n iasc shlioganach 'seadh an fhaocha. Ní mórán suime a cuirtear sa bhfaoca sa tír seo, lé hais mar atá dhá chur inntí í Sasana agus í dtíortha eile. Sa nGeimhreadh agus sa
    Pádhraic Ó Máille