Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

Ar an leathanach seo

1. Ceann de na h-éisc sliogánach atá an ghaolmhar leis an bhfaocha seadh an chuachma. Is fairsinge gó mór fada an fhaocha i gcladaigh na tíre ná an chuachma. Má tá fhéín tá biadh na cuachma i bhfad níós mó ná tása bhfaocha. Bíónn an chuachma ag síolrughadh ó Dheire Foghmhair go dtí mí na Márta. Is ionduail go bé an uair a mbíonn sé in a thrágadh a fáightear an chuachma. Ar an adhbhar sin is shíos ar íochtar na trágha atá an chuachma le fághail. Is biadh deas le nithe é biadh na cuachma. Ar an adhbhar sin bíonn tóír mhaith go leor ar. Sé an chaoí a bhfáíghtear an chuachma ar dtús cartar an gainimh. Annsin piochtar na cuachma as.
    Pádhraig Ó Cúaláin