Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

Ar an leathanach seo

1. Sé an cnúdán an breac is aistigh cruth agus déanadh a bhfairrge. Tá a chloigeann ar nós cearnóg. Tá sé reamhar as a chloigeann agus a dheireadh caol.
    Tá dhá eite dheiligneach faoí agus os a chíonn. Ní féidir greim fághail ar an gcnúdán beo mar tá sé chomh cnámhach sin go bhfuil sé indon láimh duine a lot le na chuid deilignibh. Ní bheadh an cnúdán indon iascáin bheaga a bhreith leis marach trí spiacáin atá fé na gheolbhach. Tá cnúdún dearg agus cnúdán glas ann. Is idir dhá uisce a fannas cochraigh an cnúdáin go dteagadh an síol óg amach asta. Sgeitheann an cníudán ó mhárta go lár an tSamhraidh. Marbhuightear an cnúdán leis na baoite céadna a fheileanns
    Páraic Ó Cúaláin