Scoil: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. na Gaillimhe
An tSr Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amháin agus bhí sé ag an gcéol agus bhí fonn troda air. Dubhairt sé "fuil is feoil ar bharr mo mhaide-sa". Tá an sean fhocal sin ag dul thart ó shoin i leith.
    "Tá Béarla Bhrighid Ristéard agat nach dtuigeadh mada beag". Bhí bean in Anac Mheadoin fadó dárb'ainm Brighis Ristéard, bhíodh sí ag labhairt Béarla go h-an mhinich agus ní raibh sí-in-ann é labhairt. Bhíodh gach duine ag magadh fúithi agus chumadar an sean-fhocal seo:- "Tá Béarla Brighidh Ristéard agat nach dtuigeadh mada beag".
    Níor thug sé dhom ach lán mo bheil í sauspán cáirt.
    Bhí fear í bpríosún fadó agus seo an cháil a thugh sé air nuair a thosuigh sé ag déanamh amhrán dhe mar leanas:-
    Tháinigh an Turnkay againn lé nár ndinnéar.