Scoil: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. na Gaillimhe
An tSr Máire

áit a friothadh é thoir i Rósbhíl.
    Cunntas eile. Do bhí oidhche na stoirme móire ann ar an 6ad Éanair 1839. Bhí céol thíos i nGorumhna nuair a thosuig an stoirim agus bhí go leór daoine ag an gcéol. D'imhthigh siad as an teach agus bhíodar ag lámhachán abhaile. Bhí sé chomh garb sin is nár b'féidir leo siubhal.
  2. I n-aimsear na gorta ní raibh ach corr teach thart leis na cladaig agus cúpla garraidhe beag aca. Is iomhdha dream daoine atá ann anois nach raibh ann aimsear na gorta.
    Tháinig an smál nuair a bhí na fataí ag fás. Lobhadar nuair a bhí na fataí ag fás agus ní raibh mórán fataí ag aoinne. Ní raibh an gorta chomh dona san áit seo is a bhí sé í n-áiteacha eile mar bhí fataí le díol ag cuid des na daoine i dtús na gorta.
    Bhí an gorta i bhfad ann mar ní raibh aon tsíol le cur an bhliadhain dár gcionn. Bhí an gorta ann ar feadh seacht mbliadhna. Ní hé an chéad bhliadhain ná an dara bliadhain ba mheasa a bhí an gorta ach an tríomhadh
    1. am
    Bríghid Ní Chonghalaigh