Scoil: Tír an Fhiaidh

Tír an Fhia, Co. na Gaillimhe
An tSr Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mé aon phaidir ná cré go deo" adeir an fear. B'éigin don bhás imhteacht leis. Bhí an fear seo ag leigheas gach duine agus ní raibh aoinne da chailleadh. Bhí sé lá agus é ag siubhal leis fhéin agus tháinig an bás roimhe. Chonnaich an fear seo duine ag tigheacht agus é ag rith tré aiteann agus gan aon éadach air. D'fhiafruigh sé dhó céard a bhí air. Dubhairt an duine seo gur fear é nach leigfí isteach do na Flaithais go n-abrócaidh duine éicint paidir is cré dhó. "Déarfaidh mise dhuit iad mar sin" adeir an fear seo. Ar an bhpuinnte is a bhí siad ráidhthe aige. D'athruigh an te a dhubhairt sé dhó iad agus cé bhéadh ann ach an bás. "Tá tú agam anois" adeir an bás agus chuir sé chun bais é.
    Dá maireadh an fear sin ní chaillfí aoinne go deo na ndeor.