Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aice a bhí faoí dhá bhliadhain d'aois iad a thabhairt chuig Herod le marbhughadh mar cheap sé go mbéádh ár dTighearna ar aoinne aca agus ní raibh.

5) Lá Coiligh
    Sin e an chéad lá de Eanair agus bíonn fad coiscéam coiligh ins an lá.

6) Aoine Chéasta
    Bíonn an tádh ar na daoine a thosiugheas ag obair an lá sin. Coinnigheann cuid de na daoine dé'n tsíól ionnus go mbéadh an t-ádh ar an gcuid eile de na fataí.

7) Lá le Muire san Earrach
    Bíonn se sin againn ar an gcúigeadh lá fichid do Márta inonóír don lá a tháinig an t-aingeal chuig (?) an Maighdean Mhuire.

8) Lá le Muire san bhFoghmhar
    Bíonn sé sin ágainn ar an gcúigeadh lá déág de Lughnas inonóír don lá a tógadh an Mhaighdean Mhuire suas de na Flaithis.

9) Scairbhshíon na gCuach
    Sin é an t-am a thagas an chuach chugainn agus de ghnáth bíonn an aimsir garbh agus an-fhuar agus bíonn ganntanas bídh ar na daoine an t-am sin.
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Seán Breathnach