Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá bhó againn sa mbaile. Tugann muid "Sceadóg" ar cheann aca agus "Suicín" ar an gceann eile. Bíonn siad istigh sa scioból chuile oidhche ar feadh an Gheimhridh. Bíonn rópa faoi na muiníl. Breideán a thugas muid ar an gceangal a bhíos orra. Bíonn leaba raithnighe fútha. Nuair a bhíos laogh aca cuirtear snáth dearg ar a n-iorball. Cuirtear brat ar a ndruim freisean.
    Tá dhá asal againn sa mbaile. Tugann muid Jack ar ceann aca agus Bess ar an gceann eile. Bíonn siad-san istigh freisean. Bíonn siad ceangluighthe. Adhastar a bhíos orra. Bíonn siad ceangluighthe sa ngarrdha freisean. Bíonn crumeasga orra. Bíónn rópa óna gcosa deiridh go dí na gcosa tosuigh. Bíonn buaithrín sgaithtí orra. Sin rópa idir an dá chos tosaigh. Raithneach a bhíós mar leaba futha sa sgioból. Nuair a bhíós muid 'ghá seoladh "Go on" adeireas muid. "Cheóch" a deireas muid leis na beithidhigh bhainne nuair a bhíós muid ghá seoladh. Tá laogh againn freisean. Nuair a bhíos muid ag blaodhach air deireann muid "Suc."
    Pádraic Breathnach