Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a théighidís amach ar maidin d'fhágaidís an cheann is óige istigh le h-aghaidh an dinnéar a réidhteach dóibh. Lá amháin bhí sé ag réidhteach an dinnéir dóibh agus cé thiocfadh isteach acht bean óg. D'innis sí don gasúr cé í féin. Nuair a tháinig an dream eile isteach ag an dinnéar bhí an inghean istigh rompa. Níor mhaith leo í mharbhughadh mar gheall gur bhí a ndeirbhshiúr í. Chuaidh chuile dhuine aca amach an lá seo ag fiadhach agus d'fhág síad istigh an n-inghean. Bhí sé ag glanadh an tighe agus ag cur bláthanna ar na fuinneógaibh. Bhí bláth amhái[n] ann nár ceart di a bhaint agus ar an nóiméad ar bhain sí é chonnaic sí dhá eala dhéag ós a cionn sa spéir, agus sean-bhean na seasamh le na taobh. "Sin iad anois do dhá dhearbhráthair dhéag", adeir an tsean-bhean "agus mar gheall gur bhain tú an bláth sin d'iompuigh siad ina n-ealaibh." "An bhfuil caoi ar bith a bhféadfainn iad fhághail ar ais." "Níl," adubhairt sí, "ach ná labhair aon smid go ceann seacht mbliadhna." Níor labhair sí aon smid go ceann seacht mbliadhna agus tháinig na dhá dearbhráithreacha déag aici arís. Agus mhair sí féin agus iad féin go sona sásta ina dhiaidh sin.
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Nóra Bhreathnach