Scoil: An Druim (uimhir rolla 13528)

An Droim, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó Concheanainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé a chosa le sgian a bhí aige. Agus Sin é an fáth a ndóirtear fuil lá Fhéil Mártan i gcuimhne don lá sin.
  2. Scéal.
    Bhí righ in Éirinn fadó agus bhí sé pósta. Bhí dhá mhac déag aige agus dá mba inghean a bheadh ar an tríomhadh ceann déag bhí na dearbhráithreacha uilig le marbhughadh. D'innis an mháthair é sin dá clann agus dubhairt sí leo dul go dtí an teach a raibh sí féin ann sul má phós sí. D'imthigheadar leo annsin agus thug sí comhartha dóibh an chaoi a n-aithneochadh siad cén sórt gasúr a bheadh ann. "Crochfaidh mé bratach dearg más gasúr mná a bheidheas ann agus crochfaidh mé bratach gorm más gasúr fir." Bhíodar deich mbliadhna imthighthe an t-am seo agus rinneadar a n-intinn suas ar theacht abhaile. Chuireadar a srón rómpa go dtáinigeadar chomh fada leis an teach. Chonnaic síad an bratach dearg agus b'éigean dóibh imtheacht arís agus íad go brónach. Dubhairt siad le chéile annsin an chéad bhean a chastaí orrab í mharbhughadh.
    Sé an tslighe bheatha a bhiodh aca ag fiadhach. Nuair