Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. na Gaillimhe
Meleachlán Mac Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinig an fathach dúbhairt an bhean leis an mála sin a fágáil thiar ag a máthair. Tug sé leis é agus nuair a bhí sé ag dul ag leigean a sgíth bhí sé ag dul ag breathnú ins an mála ach labhair an bean abhí ins an mála agus dúbhairt sí. Feicim-se tú de barr an tighe mhóir. Síl an fathach gurb í a bhean féin a labhair agus dimthigh sé leis gur caith sé isteach ins an doras é ag a máthair. Rinne sí an cleas céadhna leis an dara hinghean. Ach an lá seo nuair abhí an fatach ag dul ag obair dúbhairt an bean leis gan a teacht isteach cor ar bhith go mbeadh an mála taobh amuigh. Cuaidh sí féin sios ins an mála agus chuir sí airgead in a timcheall. Nuair abí an fatach ag teacht thug sé leis an mála agus caith sé isteach ins an doras ag a máthair é. Bí na triúr ingean ag an máthair arís. Nuair a cuaidh an fatach abhaile mharbhuigh sé é féin.
    Pádhraic Ó Corraidín