Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

Ar an leathanach seo

1. 'Sé an chaoí a roinnfí an tobac ar thorramh, ar dtús ghearradh fear an tighe an tobac agus núair bhíos sé gearrtha leagann sé ar phláta é, cuireann sé ina na piopaí é, roineann sé ar na fir é le caitheamh mar is nós é sin a bhíos ag na sean daoine.
    Ní bhíonn tobac le feiceál i Roilig mar ní hé an nós é acht lá an socraoide bíonn piopaí lán de tobac ar an gclaidhe agus duine ar bith a theastuigheann píopa uaidh tugann sé leis é.
    Ní bhiodh tobac ag fás ins an dtír fadó mar ní bhiodh an talamh sáthach tirim agus mar sin ní fhásfadh an tobac 'san tír deir an fear seo liom.
    Deantaoi na píopaí in Gaillimh 'san bhFondaoire agus cheannuigheadh lucht na siopaí Dhiolfadh siad iad leis na daoine bochta ar leith-phighinn agus dhíolfadh siad tobac
    1. táirgí
    Seósamh Ó Eidhin