Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus baintreacbhach abhí ann. Fuair bean tailliúra bás ar an mbaile agus seachtmhain tar éis í a chur bhí teine cnámha ag muinntear an bhaile agus bhí an bhainteabhach ag an dteine cnámha.
    Núair a bhí píosa de'n oidhche caitthe dubhairt an baintreabhach go mbiodh an Cnoc lasta 'chuile Oidhche Féile Shan Seáin "agus beidh fhios againn anocht imbeidh sí lasta" deir sé.
    D'imthigh siad leo go dtí an cnoc. Nuair bhí siad inaice leis an gcnoc bhí go leór ag dul siar coiscéim. Nuair bhí siad ag an gcnoc ní raibh éinne ann acht an baintreabhach. Chonnaic sé teach mór agus go leór solais ann. Nuair thainig sé isteach 'sa
    Stiofán Seóige
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)