Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

Ar an leathanach seo

1. Is minis a faightear pota óir ibhfolach ináiteacha. Bhí sean-fhear ann fadó agus bhíodh sé ag cloisteáil go bhfuigheadh daoine pota óir ibhfolach faoi chrainntibh. Bhí cuid mhaith crann in a gharrdha féin seachas garraí ar bith eile ar an mbaile. Lá amháin chuaidh sé amach ina gharrdha is thug sé leis láighe, thosuigh sé ag cartadh fé bhun na gcrann.
    Casadh cloch leis is thóg sé í as a bhealach. Nuair abhí siad uilig cartuighthe aige is nuair nach bhfaca sé tada thóg sé cloch is thug sé leis isteach é. Chaith sé in aice na teineadh ag rádh nach raibh tada aige de bharr an laé acht an chloch sin.
    La'r na bháireach thug sé fá deara go raibh focla sgriobhtha ar thaobh na cloiche. Ní raibh aon fhoghluim aige agus d'fhág sé idtaisge í go bhfuigheadh sé duine a léighfeadh é. Thug sé sgoláire isteach lá go léigheadh sé dhó é. Léigh an sgoláire na focla.
    Dubhairt sé gur focla
    Colm Seóige