Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó a raibh Deirdre mar ainm uirri. 'Sí an bhean badh breaghtha ar domhan í. Bhí sí choin dearg le rós agus chomh dubh leis an bhfiach dubh agus chomh geal leis an Sneachta Dubhairt sí nach bpósfadh sí aon fear choidhche acht fear a bheadh geal, dubh agus dearg. Bhí triúr deirbhrathaireacha in Albain, Naoise Mac Uisnigh, Árdán Mac Uisnigh, Ainnle Mac Uisnigh. Chuir sí fios anonn ortha agus tháinig siad go h-Éirinn. Phós sí Naoise mar badh é an fear badh shine aca é. Rí abheadh a hathair agus níos mhaith leis í dá pósadh agus bhí sé ag iarraidh íad a chur chun báis mar siad na triúr fir a b'fhearr 'sa domhan iad. Bhí cailleach draoidheachta thíos ina an urlár ag an Tigh agus bhí sé ag fághail chuile fhios uaithe. Chuir an Rí fios ar fathach go Sasana go marbhóchadh sé iad. Cuireadh chun troda é féin agus
    Seósamh Seóige
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)