Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

Ar an leathanach seo

1. Baineann siad sgrath cloich (sórt caoíneach a bhíos ag fás ar clochaibh) Bionn dath dubh agus dath buidhe ar cuid de .Cuireann na daoine an sgrath cloch ag bruith sha bpota agus núair bhíos sé fhiuctha caitheann siad síos na stacai sha bpota agus measgann siad iad le maide agus tógann siad anóis annsin iAd agus bíonn dath ortha .Sgarann siad amach ag triomughah iad.
    Tá caoi eile le dath a fhághail le haghaidh Bréidin . Bamcann siad siad an caiceann de turnap agus glanann siad é . Cuireann siad síos ag bruith é agus nuair bhíos sé bruitthe bíonn sugh faoí agus caitthear an bréidín síos ann agus togann sé dath.