Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Baineadh siad brobhanna, agus thriomochadh siad iad, agus tar éis sin snaidhmeadh siad iad le lasadh Oidhche Lae Chinn an Dá Lá Dhéag. Chuireadh siad trí ola nó trí geir iad agus chuireadh siad i gcam iad le lasadh agus b'iad an dá choinneall deag bhiodh aca, agus isé an duine is óige 'sa teach a lasadh an ceann deireannach".
  2. "Dubhairt siad go mbainfeadh siad go leór diobh agus chuimleóchadh siad geir diobh agus gheobhfadh siad clár agus cuirfeadh siad na coinnle isteach ann in dhá pholl. Chuirfeadh siad dathanna deasa ar an gclár agus chuirfeadh siad na coinnle isteach ann agus bhiodh dhá coinneall deag aca".
    Máire Seóige

"Deantar trillseáin deasa de na brobhanna agus cuirtear geir taobh amuigh diobh. Beidh siad cosamhail le coinnle go direach annsin agus lastar iad".