Scoil: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Seán agus an Rí.
    Bhí bainteachach ann fadó agus bhí aon mhac amháin aice. Seán a b'ainm dó. Lá amháin d'iarr sé sgilling ar a mháthair agus dubhairt sé léithe go raibh sé ag imtheacht ag cuartú oibre. fuair sé an sgilling agus d'imthigh leis. Ní raibh mórán siubhalta aige nuair a chuaidh sé isteach i dteach a bhí ar leath-taobh an bhóthair. Nuair a chuaidh sé isteach tugadh a dhinnéar dó agus fiafruigheadh dhe cá raibh sé ag dul. "ag cuartú oibre" ar seisean. "Tá sin ceart"arsa fear an tíghe, "is tú a theastuigheanns uaim-se. Sé'an obair a thuibhras mé duit a dhul ag fosaidheacht beitheach, agus ar maidin amáireach'spáinfidh mé dhuit an áit a bhfuil na beithigh"
    Ar maidin lár na mháireach d'éirigh an fear agus dhúisigh sé Seán. thug siad leo na beithighigh go dtí an talamh a mbeadh