Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Iasgaire an chladaigh dhuibh
    Bhí fear as an gcladac dubh ag iasgach agus ní raibh ag fághail aon iasg. D'eirigh maighdean mhara taobh amuig de agus dubhairt sí go dtiubhradh sí neart éisg do dá dtugadh sé an chéad mhac a bheadh aige di nuair a bheadh sé bliadhain is fiche. Dubhairt an fear go dtiubhradh agus fáilte mar cheap sé nach mbeadh aon mhac go deo aige. Fuair annsin neart éisg.
    Faoi cheann trí ráithe bhí mac aige ach is beag an fháilte a bhí aige roimhe mar gheall ar go gcaithfeadh sé a thabhairt do'n Maighdean Mhara. Níor innis an t-athair dá mhac ariamh an sgéal nó go raibh sé bliadhain is fiche. Dubhairt an mac nac nghabhfadh.
    Dubhairt
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond