Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

Ar an leathanach seo

1. Bhí dearbhráthar ann fadó Easbog a b'eadh duine aca agus amadán a b'eadh an duine eile. Rinne an t-easbog teach an bhreágh agus san am sin ní raibh cead ag aon duine teach a dhéanamh ní ba bhreaghtha ná teach an ríogh. Chuala an sí ba bhreaghtha ná a theach fhéin agus chuir sé fios ar an easbog.
    Nuair a bhí an béile thart dubhairt an rí. "Chuala mé go raibh teach agad níos breaghtha ná mo theach - sa". "Níl arsa an t-easbog" Ó tá arsa an rí acht muna mbí tú in dhon na trí ceisteanna a chuirfid mé ort amáireach a fhreagra ta an ceann le cailleadh agad. Chuaidh an t-easbog abhaile agus d'innis sé de'n
    AT0922: The Shepherd Substituting for the Priest Answers the King's Questions
    Cáit Uí Tnuthail