Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Baintreabhach agus feilméara.
    Bhí baintreabhach agus feilméara ann fadó. Cheannuigh an baintreabhach píosa talmhan le haghaidh fataí a chur. Chuir sí fhéin agus an chlann na fataí. Bhí go maith is ní raibh go holc bhí na fataí chomh breágh sin agus gur choinnigh an feilméara na fataí uaithi.
    Ní raibh fhios aice céard a dhéanfadh sí. Sgathamh maith ina dhiaidh sin cailleadh an feilméara. Nuair a bhéadh na daoine ag dul thar theach an phobail d'aireochadh siad torann agus ní leigfeadh an faitchíos do na sagairt a dhul isteach ann. Chuir an Pápa leitir chuig na sagairt ag fiafruigh dhíobh an mbéadh sé de misneach ag duine ar bith dul isteach ann. Bhí sagart amháin ann agus chuaidh sé isteach ann agus dubhairt sé leis an taidhbhse imtheacht.
    Áine Ní Thnúthail
    Ros Cíde, Co. na Gaillimhe