Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé agus bullán goidhte aige. "Cá tá an diabhal sin ag déanadh annsin agat?" a deir sé. Sean bhean bhocht í atá ag iarraidh loisdín agus ní innséotha sí sin tada ort arae ní feice sí tada annseo ach ár gcuid ce, cneasta féin. Marbhuig sé an bullán agus chuip sé lán poca de síos a bruith . Nuair a bhí sé níos thug sé tada dá máithair ná don bean bocht. Ach ghoid an máthair píosa uaidh agus rhug sí ruainne,rúinne dón bhean bhocht.
    Nuair a bhí sé ina lá d'imigh leí go ifir teach an fhir araibh an culaith bpéidín air. Tháinic sí isteach san teach agus bhí bean an tíghe an fháilceainail roimpi. Dubhairt sí nach bfaca sí aon bhean bhocht le fada an lá cheana. Nuair a táinic an mac isteach dubhairt sé " céad míle fáilte roimat, teigi teirgh síos 'cuig a' teine agus téith tú féin tá d tú dállruigte. A mathair tabair neart le n-ithe agus le n-óldon créatúr " Nuair a bí sé ag imtheacht lár na...
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Áine Uí Conaire