Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Pota Óir i bhfolach
    Bhí fear ann fadó. Bhí sé pósta agus bhí muirighin mhór lag air. Bhí sé an-bhocht. Ní raibh mórán dhe mhaoin an tsaoghal aige. Bhí sean-bhean san teach, máthair a mhná. Bhí pota mór airgid i bhfolach aice acht ní raibh aon tsiubhal aice. Gach lá déarfadh sí leis an inghin í a thabhairt amach go dtí sean bhalla a bhí taobh amuigh de'n teach. Bhí sí ag rádh leis an inghin go mbudh mhaith leithe a bheith amuigh faoi'n aer.
    Bhí go maith is ní raibh go h-olc. Thóigeadh an inghean amach í go dtí an sean bhalla. Theigheadh an inghean abhaile arís agus nuair a cheapfadh sí go mbéadh sí réidh théigheadh sí go dtí an sean-bhalla aríst ag iarraidh na sean-chaillighe
    Bhíodh fear na hinghine ag obair ar an mbóthar i gcomhnuidhe ó mhaidin go tráthnóna. Aon lá amháin dubhairt an tsean chailleach í a thabhairt amach aris go dtí an sean bhalla. Bhí go maith is ní
    Áine Uí Conaire
    Cill Bhreacáin, Co. na Gaillimhe