Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sórt draoidheacht aige. Vhuile rud a bhíod ag teastáil uaidh bhíodh sé aige ar an bpoinnte. |Dhéanfadh sé fear bréagh dhe fhein sa lá agus luch dhe féin san oidche. |Bhí cill ag baint leis an rud iongantach seo, mar fear sídeógach a bhí ann.
    Ta an croca óir seo i bhfolach díreach ag Céibh Inis Tráigh Mhór. Tá leac mór ann agus deirtear go b hfuil sórt shoilt sa lic agus gur faoin sgoilt seo síos go maith ann atá an croca óir.
    Seo mar thárla gur cuireadh ann é, bhí an fear sídeógach seo ins chomhaidhe i dteach beag ar an taobh thoir de Inis Traigh Móir de réir caint na sean ndaoine. Ní raibh leigheamh ná innseacht sgéil ar an neart a bhí ann.
    Aon la amháin chuyaidh sé go dtí an baile mór agus
    Marcus Ó Conaire