Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Scéal

Bhí fear ann fadó agus bhí trúir mac aige.

Bhí fear ann fadó agus bhí triúr mac aige. Bhí beirt aca críonna agus bhí an duine eile dithcéillidhe. Roinn an t-athair a mhaoin eatorra agus níor thug sé do'n mhac díthcéillidhe ach an oiread is a thiubhradh thar sáile é. D'imthigh leis annsin go Meiriocá. Nuair a tháinig sé de'n bhád i Meiriocá chonnaic sé fear crochta as crann. D'fhiafruigh sé dhe ceard a bhí air. Dubhairt sé leis gur b'é dlíghe na tíre seo duine ar bith nach n-íocfadh a chuid fiachí é chrochadh as cránn. D'fhiafruigh an t-Éireannach dhe an raibh mórán fiacha air. Is gearr go dtáinic fear amach as teach agus dubhairt sé go raibh chúig phunt aige fhéin air. Is gearr go dtáinic fear eile agus dubhairt sé an rud céadhna. Is gearr go dtáinic an tríomhadh fear agus dubhairt sé go raibh cúig
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond
    AT0505: Dead Man as Helper