Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

Ar an leathanach seo

1. Deirtar go raibh go leor airgid ag na sean daoine a bhí ann fadó. Níorbh mhaith leo é fhágháil ina ndiaidh ag mac ná ag inghean le sógh a bhaint as tar éis a mbáis. 'Séard a dhéanaidís leis é chur i bhfolach i n-áit eicínt nach bhfuigheadh aon duine é.
    Bhí go leor de na sean-daoine sin agus chuireadar airgeadh i bhfolach i n-áiteacha annseo agus annsiúd ar fud an cheanntair. Chuala mé fhéin ó shean-fhear ar an mbaile fá shean-bhean a bhí san áit seo fadó agus bhí comhnuidhe uirthi i mbotháinín bheag gan aon duine i n-éinfheacht léithe ach í fhéin. Bhí go leor airgid aice agus mar gheall ar nach raibh mac ná inghean, dearbhráthair ná dearbhshiúr le na fhágháil aca, 'séard a rinne sí leis
    Cáit Ní Thnuthail
    Micheál Ó Tnuthail