Scoil: An Gort Mór (uimhir rolla 10582)

An Gort Mór, Co. na Gaillimhe
Criostóir Mac Aonghusa

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí go bráicín beag. Cuaidh sí isteach. Bhí boirdín beag i lár an urláir agus éadach geal síos go talamh air. Bhí trí phláta fataí air, trí phláta feóla, trí chupán anbhruigh. Bhain sí greim agus blogam as gach ceann. Nuair a bhí sin déanta aice. D'airigh sí mar a bheadh toirneach sa t-sráid. Rith sí isteach faoi an mbord. Tháinic triúr fir isteach. Chuaidh siad siar i seomra beag a bhí ann. Bhí a gcuid éadaighe stróice agus fuil go talamh orraibh. Tháinic siad aniar agus chuaidh siad ag ithe. Ba ghearr gur thuit sgian uaidh dhuine aca. Chrom sé le í a thóigeál. Chonnaic sé í seo istigh faoi an mbord. "Tá tú ann a chailín" adeir sé. "Tá" adeir sí. D'éirigh sí amach agus labhair sí. "Cé rabh sibh anois" adeir sí. "Bhí muid ag troid" adeir siad. "Cé'n áit" adeir sí. "Ar oileán a d'fhág a n-athair againn agus tá daoine eile ag iarraidh é a bhaint dhinn" adeir siad. "Tuige nach marbhuigheann sibh iad" adeir sí. "Marbhuigheann muid iad ach bíonn siad beó arís ar maidin" adeir siad. "Muise bhí fear agam-sa tráth agus an fear a marbheóchadh sé ní éireóchaidh sé" adeir sí. "Cá bhfuil sé nó an bhfuil sé beó na marbh" adeir fear amháin aca. "Tá sé thíos ins an mbád" adeir sí. Thug sí dhóibh an eochair agus síos leo go dtí an
    Bríghid Ní Neachtain
    Glinn Chatha, Co. na Gaillimhe