Scoil: An Gort Mór (uimhir rolla 10582)

An Gort Mór, Co. na Gaillimhe
Criostóir Mac Aonghusa

1. An sean-fhear agus Mac an Rí.
    Bhí fear ann fadó agus chuile lá bhíodh sé síos ag an gcladhach. An lá seo chuaidh sé síos an mhoch agus ní rabh sé abfadh ann go dtáinig long isteach i dtír. Chuaidh sé síos go dtí í agus cé bheadh ann ach fear a rabh gruagh liath air. "D'ia dhuit" a deir an fear. "D'ia is Muire dhuit" a deir an buachaill. "Tá cártaí agam" a deir sé agus ba mhaith liom a dul ag imirt. Má is maith leat é is maith liom é freisin. Chuaidh an bheirt aca ag imirt agus d'éirigh le Mac an Rí. D'éirigh an darna h-uair leis agus an tríomhadh h-uair. Ní rabh ar Mac an Rí ach rud ar bith ba mhaith leis a iarraidh bhí sé le fágháil aige. Séard a chuir an buachaill ar a déanamh an pháirc a líonadh le chuile cineál [!] agus é a bheith déanta le éirighe na gréine. Bhí an buachaill na shuidhe le éirighe na gréine agus chomh luath agus bhreathnuigh Mac an Rí amach chonnaic sé an pháirc líonta le beithigh. Glaodh sé ar athair agus dubhairt sé leis go rabh neart beithigheach againn anois. Chuaidh sé síos an darna lá agus bhí an fear
    AT0313: The Girl as Helper
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure