Scoil: Cloigeann

An Cloigeann, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Fathaigh

1. Ciste Óir i bhfolach
    Tá páirc in aice Ros a' Dilisg, agus tá an t-ainm seo uirtí "clóchaí clorra". Tá ciste óir i bhfolach sa pháirc seo agus tá sé ann ón aimsir a bhí na tighearnaigh talmhan in Éirinn. Fuair Micheál Ó h-Allmhúráin agus Micheál Ó Tuathail an ciste. Seo an scéal im dhiaidh faoi.
    Bhí nós ag na tighearnaighibh - aon rud a gheobhadh na Gaedhil d'órduigheadh siad an rud sin a thabhairt dóibh féin. Ní dhéanadh na daoine é sin, agus ba dháltha an scéil ag an beirt thuas é. Chuir siad i bhfolach é, mar cheap siad nuair d'imtheochadh na tighearnaigh as an áit do gheobhfadh siad féin an ciste. Tamall in a dhiaidh sin do troideadh cath agus do marbhuigheadh na daoine a chuir an ciste i bhfolach sa talamh. Ní raibh fhios ag duine ná deóraidhe cá raibh an ciste annsin. Deireann na sean-daoine go bhfuil na sidheóga ag tabhairt aire dhó, go dtí go siubhailidh duine d'fhuil na ndaoine a chuir ann é, treasna na páirce, agus gheobhfaidh an duine seo an méid atá i dtaisce sa pháirc.
    Bhí cailín ag déanamh turais treasna na páirce uair amháin. Chonnaic sí rud áirighthe ag spréacharnaigh fé sholas na gréine. Nuair a tháinic sí comh fada leis an rud céard a bhí ann acht an ciste. Do scannruigheadh í agus
    Stiofán Ó Tuathail
    Ros an Duilisc, Co. na Gaillimhe