Scoil: Fearann an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomhnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní chaithtí acht corr-péire bonn-ádhmaid san áit. Ba iad gréasuishe na Gaillimhe a dhéineadh iad. Ní chathtear anois iad chor ar bith. Ní leasuighthear leathair san áit. Déantar bróga úrleathair san áit, agus is iad is minice a chaithtear. Cuirtear sórt bárr ortha le ruadhóig agus cuireann duine ar a chois iad. Is de chroicníbh bó agus tarbh agus bullán a déintear iad. Nuair a marbhuighthear iad cuirtear salann ortha agus sailltear iad. Fágtar i b-picill iad ar feadh naoin lá agus annsin tógtar iad agus tiormuightear iad faoin aer. Déantar bróga díobh annsin. Is san Samhradh a chaithear iad seo.
    Mícheál Ó hIarnáin
    Cill Mhuirbhigh, Co. na Gaillimhe